Ontstaan

September 2016: mailwisseling

Eind september 2016 mailde Monique Jansma naar Wietske Lycklama à Nijeholt met de vraag of het niet prachtig zou zijn voor Langezwaag om een project in te dienen voor “Under de Toer”. Eén van de zinnen uit de mail van Monique aan Wietske was:

“Ik denk misschien kan jij hier jouw creatieve brein voor Langezwaag eens over laten gaan. Mocht je dat nog niet hebben gedaan!”

 

November 2016: eerste vergadering

Pas halverwege november 2016 kwamen Monique en Wietske voor het eerst bij elkaar. Achteraf gezien was het hilarisch; we lagen mijlenver uit elkaar qua invulling van deze uitdaging.

Wietske haar eerste opzet schoot alle kanten op: van kerkbelevenissen van Anne Huitema (bewoner en kerkbezoeker van Langezwaag) in foto’s exposeren op doek langs de buitenkant van de kerk tot het plaatsen van vredesduiven (gemaakt van de oude gordijnen) op de begraafplaats.

Monique begon vanuit een voorstelling/theater te denken en probeerde vanuit de geschiedenis/historie van de kerk een mooi verhaal hiervoor te vinden.

Na deze eerste vergadering waren we beide onzeker over hoe we deze uitdaging zouden gaan invullen, maar besloten wel om door te gaan…

 

December 2016: bijeenkomst Kortezwaag

Op 13 december 2016 werd er in de kerk van Kortezwaag een bijeenkomst door Under de Toer georganiseerd.

Wietske ging voorafgaand aan deze bijeenkomst nogmaals op bezoek bij Anne Huitema om zijn kerkbelevenissen nog een keer aan te horen. Daarnaast besloot ze een rondje om de kerk te lopen. Daar ontdekte ze een ‘leeg’ grasveld van 24 bij 28 meter. Daarvan thuisgekomen begon Wietske te tekenen en zo ontstond het idee om de Mattheuskerk na te bouwen en deze te omkleden met doek: in een rondje om de kerk kunnen mensen foto’s van dorpsinwoners bekijken die verschillende verhalen verbeelden.

Op de bijeenkomst van 13 december 2016 in Kortezwaag gaf Wietske een korte presentatie over het ontstane idee. Jos Thie en Tamara Schoppert (Under de Toer) hoorden het verhaal geboeid aan en als commentaar kregen we te horen: “Bijzonder een permanente installatie, maar het is nu nog te veel misschien moet je een keuze maken…..”

En toen de beurt eigenlijk al naar een ander zou gaan riep Wietske nog: “En oh ja, ik wil ook nog iets met haar en geluid”

 

Kerstvakantie 2016/2017: alles valt op z’n plek

Dan valt het kwartje in de kerstvakantie! Na vele rondjes om de kerk te hebben gelopen zag Wietske ineens hoe ze zichtzelf als klein meisje mooi maakte voor de kerk: zondagse kleren en netjes gekamde haren.

Begin januari presenteerde Wietske ons project aan Tamara. Van Tamara kregen wij de tip om bij het begin te beginnen, namelijk het verhaal! Tevens gaf ze ons mee het project eens in het dorp te toetsen op de eventuele haalbaarheid.

Zo stapte Wietske op haar fiets en ging een rondje door het dorp om mensen te benaderen. Zo leuk om door het dorp te fietsen en her en der aan te bellen met de vraag of ze mee wilden denken omdat wij een kunstproject hadden bedacht voor Langezwaag in 2018.

 

Januari 2017: presentatie Kerkraad

Op woensdag 11 januari 2017 presenteerden Monique en Wietske ons project aan het bestuur van de Diaconie van Langezwaag, Luxwoude en Jonkersland. Dit was spannend, maar na afloop was iedereen enthousiast. Op de vraag wat ze ervan vonden ging één persoon er extra goed voor zitten en zei vanuit het hart: ‘Ik vind het geweldig!”

 

Januari 2017: inleveren plan Under de Toer

Vrijdag 13 januari 2017 hebben we het plan ingediend bij Under de Toer, precies voor de deadline. Later hoorden we dat er 86 plannen waren ingediend terwijl er maar 32 worden gehonoreerd.

7 februari 2017: door naar de 2e ronde

We zijn door naar de tweede ronde! In de brief van de commissie van Under de Toer stonden nog enkele verbeterpunten voor ons project waarmee we hard aan het werk zijn gegaan!

 

28 maart 2017: YES, we zitten erbij!

Dinsdag 28 maart horen we dat wij ons project Haren in de wind mogen uitvoeren!