Under de Toer

Under de Toer. Dat zijn 32 manifestaties tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 in één van de meer dan 750 kerken in onze provincie. Under de Toer presenteert 32 bijzondere verhalen, die in één van de kerken zijn geboren. Deze verhalen vormen het vertrekpunt voor manifestaties waarin kunstenaars samenwerken met de gemeenschap. Samen verbeelden ze de mooiste verhalen die het waard zijn opnieuw verteld te worden.

 

32 verhalen

We leven met verhalen en vertellen ze maar wat graag aan elkaar. Waar mensen bij elkaar komen ontstaan verhalen en worden ze doorgegeven. In vroeger tijden waren het in Fryslân de terpen waar mensen elkaar ontmoeten. Op de vlucht voor het water, maar ook om zoet water te halen uit de gemeenschappelijke put. Daarom staan veel Friese kerken op een terp. Soms nog volop in dienst  als huis van God, maar ze doen ook dienst als galerie, theater, winkel, woonhuis of ze staan gewoon leeg. Maar altijd blijven het bouwwerken vol verhalen. Religieuze, maar ook verhalen over grote en kleine gebeurtenissen in de gemeenschap, die door de tijd heen steeds opnieuw worden verteld.

 

Plannen

De initiatiefnemers van Under de Toer zien in al die verschillende verhalen, die rondom kerken worden verteld, een aanleiding voor interessante projecten. Manifestaties waarbij kunstenaars vanuit uiteenlopende disciplines samenwerken met de gemeenschap. Waarbij ze met elkaar een bijzonder verhaal van/nabij de eigen kerk opnieuw vertellen en verbeelden. Zij zijn gaan praten met kosters (sleutelhouders van de kerk) en met kunstenaars die in Fryslân wonen en ze denken dat het mogelijk is om dertig kunstenaars, dertig kerken en de lokale gemeenschap te enthousiasmeren om in 2018  een markant verhaal te gaan verbeelden.

 

Europa

Tijdens de gesprekken met bewoners en kunstenaars kwamen de initiatiefnemers erachter dat veel kerkgemeenschappen contacten onderhouden met kerken elders in Europa. Daaruit  ontstond het plan om in het jaar van de Europese Culturele Hoofdstad bij alle dertig Under de Toer-projecten ook een andere kerk in Europa te betrekken.

 

Ga voor meer informatie naar de website van Under de Toer: http://underdetoer.nl/

 

 

Bron: http://underdetoer.nl/informatie/algemeen/