Verhaal

Haren in de Wind

In en rond de nagebouwde Mattheuskerk van Langezwaag vertellen wij een verhaal over de verwondering en de veerkracht van het leven.

Een openlucht beleving waarin je je kunt laten raken door beelden van alledaagse momenten, verhalen over geloof en geloven in jezelf.

 

Wat is er te zien?

Op misschien wel de stilste en mooiste, maar zeker op de meest verborgen plek in het dorpscentrum van Langezwaag is op een ‘leeg’ grasveld van 28 x 24 meter, grenzend aan de begraafplaats en omgeven door een beukenhaag, een kopie gebouwd van de Mattheuskerk.

Een houten geraamte van 6 meter breed, 15 meter lang (schip) en 12 meter hoog (toren). De buitenmuren zijn bekleed met PVC-bannerdoek, waarop foto’s zijn geprint van dorpsbewoners die hun haren kammen. In deze van hout nagemaakte kerk staan vijf kunstobjecten met paardenhaar, geïnspireerd op de inrichting en het gebruik van de  Mattheuskerk.

Op de groenstrook vanaf de ingang van de begraafplaats naar de nagebouwde kerk staan paardjes bewegend door zon en wind. Gemaakt door dorpskinderen met hulp van ouders, broers, zussen, grootouders etc.

 

Het waarom van de nagebouwde Mattheuskerk in Langezwaag

Haren in de Wind is een installatie waarin persoonlijke herinneringen aan-, gevoelens over- én ervaringen met de Mattheuskerk verbeeld worden zonder de ballast van het stenen gebouw. In een open constructie waar de wind (van de verbeelding) doorheen kan waaien. Om daar in alle vrijheid te ervaren wat nu speelt en verteld moet worden.

 

Inspiratiebronnen

Wietske Lycklama à Nijeholt (idee, regie en artistieke leiding) liet zich voor Haren in de Wind inspireren door dorpsbewoners te bezoeken om verhalen op te halen en te lezen over de geschiedenis van de Mattheuskerk:

“Ik werd geraakt door het verhaal van ‘de kam’. Kerkgangers die door weer en wind naar de kerkdienst kwamen, maakten gezamenlijk gebruik van deze ene kam (die op een speciale plek in de hal van onze kerk lag) om zo met gekamde haren de dienst bij te wonen. Pas bij mijn jeugdherinnering, toen ik mijzelf zag als klein meisje hoe ik zelf ook met gekamde haren en zondagse kleren aan naar de kerk ging, viel alles op zijn plek.

Mijn interesse voor haar was gewekt. Ik zag de schoonheid, het kwetsbare en de intimiteit van haar kammen. Daar kwam het idee uit voort om grote foto’s van dorpsgenoten die hun haar kammen als muur constructie in de kerk te hangen.

Tijdens het lopen van een rondje om de kerk zag ik op onze toren het paardje staan. Paardenhaar, dacht ik. Zo werd paardenhaar het belangrijkste materiaal waaruit ik de objecten heb gemaakt die in de installatie zijn geplaatst. Objecten die uitnodigen tot interactie; van aanraken, laten omhelzen tot heel dichtbij komen. Maar ook de historie van Langezwaag verbeelden; in vroegere dagen was Langezwaag een rijk dorp met veel paardenhandelaren. Bij de herbouw van onze kerk in 1782 hebben juist deze paardenhandelaren dit paardje aan de kerk geschonken als windvaan.

 Zo staat hier de verbeelding van mijn dorpskerk over het leven van alledag: ter inspiratie, als overdenking of gewoon voor kijkplezier.”

 

Wat is de bedoeling van deze installatie?

Het is sowieso een bijzondere ervaring om langs te gaan, want op de meest verborgen en stilste plek, precies in het centrum van Langezwaag, is deze installatie te bewonderen. Gebouwd en vormgeven door de inwoners van Langezwaag. Je bent in het centrum van Langezwaag, maar ook even in een heel ander universum. Je kunt op elk willekeurig moment van de dag deze installatie bezoeken, zonder afspraak. Daardoor is een bezoek makkelijk te combineren met een andere activiteit.

Deze kerk staat er ruim een halfjaar. Dus pak je kans om daar een bijzonder evenement te organiseren; van een bijzondere productpresentatie, een lezing, een kerkdienst, onderdeel van een programma of trouwfeest, veel is mogelijk in overleg…

Maar kom bovenal kijken en neem je familie en vrienden mee, want je gaat weer naar huis met een persoonlijk en bijzonder verhaal.

 

Haren in de Wind

Haren in de Wind is met trots gemaakt door de dorpsbewoners van Langezwaag onder leiding van Monique Jansma (projectcoördinator en PR) en Wietske Lycklama à Nijeholt (idee, regie en artistieke leiding).

Haren in de Wind is één van de 32 projecten van Under de Toer. Under de Toer maakt deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018 en gaat over markante verhalen ontstaan in één van de vele kerken in Fryslân.

Haren in de Wind onderscheidt zich van de meeste andere projecten doordat Beeldende Kunst het uitgangspunt is én het project een halfjaar te bezoeken is.