Wietske Lycklama à Nijeholt

Idee, regie en artistieke leiding

Idee en Artistiek leider
Zo leuk, ik ben door Monique gevraagd om een idee te bedenken voor onze kerk in Langezwaag. Na ettelijke rondjes om de kerk, letterlijk en figuurlijk en in nauw overleg met Monique, betrokkenen en vakmensen is Haren in de Wind ontstaan.

Van oorsprong ben ik schilder van olieverfschilderijen. Maar door mijn bevlogenheid om kunst meer in het alledaagse leven te integreren, verschuift mijn accent naar community art: Kunst maken in samenwerking met betrokken deelnemers.

Verbeelding van ideeën
Voor Haren in de Wind vind ik het een uitdaging om de aanwezige kennis en vakmanschap in Langezwaag om te vormen tot een toegankelijke openlucht installatie. Mijn drive is dat ik iets wil maken wat ik zelf graag wil zien op het gebied van kunst.

Ik ben opgegroeid op het Friese platteland en sta stevig met beide benen geworteld in de Friese klei. Daar heb ik een binding mee. En altijd opnieuw nieuwsgierig hoe ik mijn fascinatie en relatie tot Fryslân kan verbeelden.

Zo werken we bij Haren in de Wind o.a. met uitgeborsteld paardenhaar uit de eigen omgeving wat anders waardeloos is en weggegooid wordt. Door juist met dit materiaal te werken maakt de verrassing alleen maar groter. Natuurlijk is het uitgeborstelde haar herkenbaar als plukken haar die je weggooit…..maar in deze vorm?
Van waardeloos materiaal iets waardevols maken. Dit creatieve proces begint al bij het verzamelen van de gekamde haren van het paard. Opmerking van een deelnemer: ’Ik kam nu met hele andere ogen het haar van mijn paard”.

www.wietskelycklamaanijeholt.nl